rychlé
lístkové těsto
|
Na 1 kg hotového těsta:
pšeničná mouka hladká 650 g
máslo nebo margarín 400 - 600 g
vejce 4 ks
voda nebo mléko 100 ml
sůl 1/2 lžičky
|
|
|
Máslo nebo margarín rozetřete doměkka, sůl rozpusťte
ve vodě a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Během
3-5 minut zpracujte hladké těsto a vytvarujte cihlu.
Dejte ji na pomoučený vál, posypte moukou a vyválejte
placku o tl. 10 mm. Přeložte na čtyřikrát, zase rozválejte
a znovu přeložte načtyřikrát. Těsto je připraveno.
Uchovávejte v chladnu.
|
|
dort
Napoleon
|
lístkové těsto
na 500 g vaječného krému:
vejce 6 ks
mléko 350 ml
cukr krupice 6 lžic
škrob 1 lžička
|
|
|
Z těsta vyválejte dvě placky velikosti plechu o tl. 4-5
mm. Každou placku pomocí válečku přeneste na nemaštěný
plech, u kterého předem potřete vodou kraje, aby se těsto
nedeformovalo. Přebytečné těsto odstraňte, aby zůstal
rovný obdélník. Těsto propíchejte vidličkou, aby se
netvořily bubliny. Pečte asi 20 minut při teplotě
210-220 °С. Dobře propečený plát by se při
nadzvednutí nožem neměl prohýbat.Hotové těstové pláty
rozřízněte napůl a zarovnejte okraje, aby všechny čtyři
obdélníky byly stejné. Drobečny uschovejte.
Připravte si vaječný krém:
Do hrnku (nejlépe smaltového) dejte cukr, škrob a vejce.
Míchejte asi 1 - 2 minuty a pomalu přidejte mléko.
Hrnec dejte na mírný oheň nebo do vodní lázně a za stálého
míchání nahřívejte, dokud krém nezhoustne a objeví
se bubliny. Odstavte a nechte vychladnout.
Každá plát těsta potřete krémem. Horní plát namažte
tenkou vrstvou krému a posypejte drobečky.Nechte v
chladnu odležet, aby těsto nasáklo krémem a změklo.
Nakrájejte na menší kousky a pocukrujte.
|
|
dort Ptačí
mléko
|
Bisquit:
vejce 4 ks
krupicový cukr 1 hrnek
hladká mouka 1 hrnek
Glazura:
kakao v prášku 5 lžic
mléko 3 lžíce
cukr 1/2 hrnku
máslo 50 g
|
Krém:
želatina 40 g
bílek 5-7 ks
cukr 1 hrnek
vanilkový cukr 1 sáček
šťáva z 1 citronu
|
|
|
Bisquit: vejce utřete s cukrem, přidejte mouku,
dobře promíchejte, rozetřete na plech tenkou vrstvu a
pečte
ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.
Krém: želatinu rozmíchejte ve 150 ml teplé vody
a nechte 30 minut bobtnat. Ušlehejte tuhý sníh z bílků
a cukru. Želatinu nahřekte skoro k varu a ihned opatrně
zamíchejte do sněhu - velmi pomalu. Přidejte citronovou
šťávu.
Bisquit rozpulte. Na jeden plát naneste tuhnoucí krém a
přikryjte druným plátem těsta. Povrch a boky natřete
čokoládovou glazurou.
Glazura: Všechny ingredience smíchejte a uveďte
do varu. Nechte trochu vychladnout a naneste na dort.
|
|
dort Ptifjur
|
Těsto:
kysaná smetana 0,5 hrnku
hladká mouka 2 hrnky
máslo 1 lžíce
soda 0,5 lžičky
ocet
|
Krém:
krupicový cukr 2 hrnky
máslo 300 g
sušené švestky 500 g
kysaná smetana 500 g
|
|
|
Prosijte mouku, do důlku dejte smetanu, máslo. Sodu
uhaste trochou octa a přidejte do těsta (možno nahradit
kypřícím práškem do pečiva). Zamíchejte těsto, vyválejte
šest tenkých placiček a pečte při teplotě 180 ºC
asi 20 minut. Dvě vychladlé placičky rozdrobte a přidejte
do krému.
Krém: Sušené švestky chvíli povařte a pomelte
na masovém strojku. Máslo rozetřete se třemi lžícemi
cukru, do smetany přidejte tři lžičky cukru a ušlehejte.
Zbylý cukr smíchejte se švestkami. Vše promíchejte, přidejte
drobečky.
Každou placku potřete krémem a poskládejte na sebe,
potřete boky a povrch dortu. Ozdobte.
|
Borůvkový
koláč
|
Těsto:
borůvky 500 g
změklé máslo nebo margarín 250 g
vejce 4 ks
špetka soli
krupicový cukr 250 g
vanilkový cukr 1 sáček
kůra z 1 citronu
citronová šťáva 1 lžíce
kypřící prášek ¾ sáčku
polohrubá mouka 400 g
mléko 125 ml
|
Krém:
šlehačka 400 ml
vanilkový cukr 1 sáček
vaječný likér asi 200 ml
|
|
|
Čerstvé borůvky přeberte, propláchněte
a nechte okapat. Pokud použijete kompot, nechte okapat
šťávu nebo nechte rozmrazit mražené borůvky. Utřete
změklé máslo s cukrem a vejci a šlehejte do pěny.
Přidejte sůl, vanilku, citronovou kůru a šťávu.
Postupně vsypte mouku promíchanou s kypřícím práškem
a mléko. Těsto rovnoměrně rozprostřete na vymazaný a
vysypaný plech. Posypte borůvkami. Troubu předehřejte
na 180 °C. Pečte cca 40 minut.
Po vyjmutí z trouby těsto nechte vychladnout. Ušlehejte
šlehačku s vanilkovým cukrem. Povrch koláče
polijte částí vaječného likéru. Rovnoměrně naneste
vrstvu šlehačky. Zbytek likéru dejte do sáčku s ustřihnutým
rožkem a namalujte na šlehačce mřížku.
|
Jahodový
dort
|
Těsto:
vejce 4 ks
cukr 200 g
olej 100 ml
mléko 100 ml
vanilkový cukr 1 sáček
prášek do pečiva 1/2 sáčku
polohrubá mouka 200 g
|
Krém:
máslo 250 g
cukr 150 g
jahodový nebo vanilkový pudink 1 sáček
mléko 2 hrnky
jahody
Glazura:
moučkový cukr 300 g
horká voda 2 lžíce
citronová šťáva 4 lžíce
|
|
|
Utřete žloutky s olejem a cukrem, přidejte ostatní přísady
a nekonec tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřete na
vymazaný a moukou vysypaný plech a upečte.
Krém: Uvařte pudink z mléka nebo jahodové šťávy.
Utřete cukr s máslem a po částech vmíchejte vychladlý
pudink. Jahody pokrájejte na malé kousky nebo rozmixujte
a vmíchejte do krému. Pokud se máslo srazí, krém za
stálého šlehání mírně nahřejte ve vodní lázni.
Krém navršte na upečené těsto a polijte glazurou.
Ozdobte kousky jahod.
Glazura: Moučkový cukr rozmíchejte v horké vodě
a přidejte citronovou šťávu. Vymíchejte dohladka.
|
dort Motýlek
|
Těsto:
kysaná smetana 1,5 lžíce
vejce 3 ks
cukr 1/2 hrnku
kypřící prášek 1 sáček
polohrubá mouka 2 hrnky
Krém:
máslo 250 g
krupicový cukr 5 lžic
vejce 3 ks
lentilky a čokoládová glazura na ozdobení
|
|
|
|
Smetanu, vejce, cukr, mouku a kypřící prášek ušlehejte
do hustého těsta. Nalijte do vymazané vysypané dortové
formy a upečte. Vychladlý korpus rozřízněte a složte
podle obrázku. Povrch potřete krémem a ozdobte.
Krém: Do hrnce dejte cukr a vejce. Směs ohřejte
na 45 °С a šlehejte, až nabyde na objemu 2,5-3krát.
Při nepřetržitém šlehání nechte vychladnout do
pokojové teploty. Zvlášť ohřejte máslo do
konzistence husté smetany, ušlehejte doběla a všlehejte
vaječnou hmotu. Ještě chvíli šlehejte, až vznikne
nadýchaný krém.
|
|
Kartoška
|
čokoládové sušenky 1 kg
slazené kondenzované mléko 1 konzerva
vlašské ořechy 200 g
máslo 250 g
|
|
|
Sušenky a ořechy pomelte, část odložte na posypání.
Přidejte změklé máslo, slazené kondenzované mléko a
míchejte až vznikne stejnorodá tuhá hmota. Tvarujte
menší karbanátky a vyválejte v odložených drobečkách.
Dejte do chladna ztuhnout.
|
|
Truffles
|
máslo 3 lžíce
cukr 2 vrchovaté lžíce
mleté mandle 90 g
kapka mandlové tresti
kakao v prášku 2 lžičky
sušenky 60 g
rum nebo pomerančová šťáva
strouhaná čokoláda
|
|
|
Máslo utřete s cukrem do pěny. Přidejte
pár kapek mandlové tresti, mleté mandle a kakao a ušlehejte.
Ochuťte trochou rumu nebo pomerančové šťávy. Sušenky
rozdrobte a vpracujte do krému, aby vzniklo tuhé těsto.
Vyválejte váleček, rozkrojte na stejné kousky, ze kterých
vytvarujte větší kuličky. Obalte ve strouhané čokoládě.
|
|
Mindaľnyje
lepjoški
|
bílky 2 ks
mleté mandle 100 g
krupicový cukr 1 hrnek
vařená rýže 1,5 lžíce
kapka mandlové tresti
opražené půlky mandlí
|
|
|
Odložte 1 lžičku bílku na potření.
Ze zbytku bílků ušlehejte tuhý sníh, vmíchejte cukr,
mleté mandle, mletou rýži a ochuťte pár kapkami
mandlové tresti. Na plech dejte pečící papír. Lžící
rozložte dál od sebe široké placičky a uhlaďte spodní
stranou lžíce. Doprostřed dejte půlku mandle. Povrch
potřete bílkem.
|
|
Moskevské pončiki
|
hladká mouka 240 g
cukr 2 lžíce
máslo 1 lžíce
vejce 1 ks
mléko 1/2 hrnku
soda (kypřící prášek) 1/2 lžičky
skořice
tuk na smažení
|
|
|
Mouku smíchejte se sodou nebo kypřícím práškem a skořicí
a prosijte. Utřete cukr, máslo a vejce a vlijte mléko.
Postupně vmíchejte do mouky. Zpracujte hladké těsto.
Hotové těsto rozválejte na placku cca 0,5 cm tlustou.
Hrnkem vykrajujte kolečka a menší kulatou formičkou
vykrojte uprostřed. Smažte v rozpáleném tuku nebo ve
fritéze. Vychladlé pončiki pocukrujte.
|
Ruské pyški
|
mléko 1 hrnek
vejce 3 ks
kvasnice 50 g
máslo nebo margarín 100 g
mouka 3 lžíce
špetka soli
|
|
|
Ze všech surovin zároveň zpracujte hladké těsto,
dejte na vál, podsypte asi 1/2 hrnkem mouky a hněťte. Těsto
by nemělo být tuhé. Rozdělte na menší kousky a utvořte
kuličky jako koblížky. Smažte v rozehřátém tuku z
obou stran.
|
|
|