DORTY A ZÁKUSKY


rychlé lístkové těsto
dort Napoleon
dort Ptačí mléko
borůvkový koláč
jahodový dort
dort Motýlek
kartoška
trufflesi
mindaľnyje lepjoški
moskevské pončiki
ruské pyški

rychlé lístkové těsto

Na 1 kg hotového těsta:
pšeničná mouka hladká 650 g
máslo nebo margarín 400 - 600 g
vejce 4 ks
voda nebo mléko 100 ml
sůl 1/2 lžičky

 
Máslo nebo margarín rozetřete doměkka, sůl rozpusťte ve vodě a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Během 3-5 minut zpracujte hladké těsto a vytvarujte cihlu. Dejte ji na pomoučený vál, posypte moukou a vyválejte placku o tl. 10 mm. Přeložte na čtyřikrát, zase rozválejte a znovu přeložte načtyřikrát. Těsto je připraveno.
Uchovávejte v chladnu.
 

 

dort Napoleon

lístkové těsto
na 500 g vaječného krému:
vejce 6 ks
mléko 350 ml
cukr krupice 6 lžic
škrob 1 lžička

 
Z těsta vyválejte dvě placky velikosti plechu o tl. 4-5 mm. Každou placku pomocí válečku přeneste na nemaštěný plech, u kterého předem potřete vodou kraje, aby se těsto nedeformovalo. Přebytečné těsto odstraňte, aby zůstal rovný obdélník. Těsto propíchejte vidličkou, aby se netvořily bubliny. Pečte asi 20 minut při teplotě 210-220 °С. Dobře propečený plát by se při nadzvednutí nožem neměl prohýbat.Hotové těstové pláty rozřízněte napůl a zarovnejte okraje, aby všechny čtyři obdélníky byly stejné. Drobečny uschovejte.
Připravte si vaječný krém
Do hrnku (nejlépe smaltového) dejte cukr, škrob a vejce. Míchejte asi 1 - 2 minuty a pomalu přidejte mléko. Hrnec dejte na mírný oheň nebo do vodní lázně a za stálého míchání nahřívejte, dokud krém nezhoustne a objeví se bubliny. Odstavte a nechte vychladnout.
Každá plát těsta potřete krémem. Horní plát namažte tenkou vrstvou krému a posypejte drobečky.Nechte v chladnu odležet, aby těsto nasáklo krémem a změklo. Nakrájejte na menší kousky a pocukrujte.
 

 

dort Ptačí mléko

Bisquit:
vejce 4 ks
krupicový cukr 1 hrnek
hladká mouka 1 hrnek
Glazura:
kakao v prášku 5 lžic
mléko 3 lžíce
cukr 1/2 hrnku
máslo 50 g

Krém:
želatina 40 g
bílek 5-7 ks
cukr 1 hrnek
vanilkový cukr 1 sáček
šťáva z 1 citronu
 
Bisquit: vejce utřete s cukrem, přidejte mouku, dobře promíchejte, rozetřete na plech tenkou vrstvu a pečte
ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.
Krém: želatinu rozmíchejte ve 150 ml teplé vody a nechte 30 minut bobtnat. Ušlehejte tuhý sníh z bílků a cukru. Želatinu nahřekte skoro k varu a ihned opatrně zamíchejte do sněhu - velmi pomalu. Přidejte citronovou šťávu.
Bisquit rozpulte. Na jeden plát naneste tuhnoucí krém a přikryjte druným plátem těsta. Povrch a boky natřete čokoládovou glazurou.
Glazura: Všechny ingredience smíchejte a uveďte do varu. Nechte trochu vychladnout a naneste na dort. 

 

 

dort Ptifjur

Těsto:
kysaná smetana 0,5 hrnku
hladká mouka 2 hrnky
máslo 1 lžíce
soda 0,5 lžičky
ocet
Krém:
krupicový cukr 2 hrnky
máslo 300 g
sušené švestky 500 g
kysaná smetana 500 g
 
Prosijte mouku, do důlku dejte smetanu, máslo. Sodu uhaste trochou octa a přidejte do těsta (možno nahradit kypřícím práškem do pečiva). Zamíchejte těsto, vyválejte šest tenkých placiček a pečte při teplotě 180 ºC asi 20 minut. Dvě vychladlé placičky rozdrobte a přidejte do krému.
Krém: Sušené švestky chvíli povařte a pomelte na masovém strojku. Máslo rozetřete se třemi lžícemi cukru, do smetany přidejte tři lžičky cukru a ušlehejte. Zbylý cukr smíchejte se švestkami. Vše promíchejte, přidejte drobečky.
Každou placku potřete krémem a poskládejte na sebe, potřete boky a povrch dortu. Ozdobte.

 

Borůvkový koláč

Těsto:
borůvky 500 g
změklé máslo nebo margarín 250 g
vejce 4 ks
špetka soli
krupicový cukr 250 g
vanilkový cukr 1 sáček
kůra z 1 citronu
citronová šťáva 1 lžíce
kypřící prášek ¾ sáčku
polohrubá mouka 400 g
mléko 125 ml

Krém:
šlehačka 400 ml
vanilkový cukr 1 sáček
vaječný likér asi 200 ml

 
Čerstvé borůvky přeberte, propláchněte a nechte okapat. Pokud použijete kompot, nechte okapat šťávu nebo nechte rozmrazit mražené borůvky. Utřete změklé máslo s cukrem a vejci a šlehejte do pěny. Přidejte sůl, vanilku, citronovou kůru a šťávu. Postupně vsypte mouku promíchanou s kypřícím práškem a mléko. Těsto rovnoměrně rozprostřete na vymazaný a vysypaný plech. Posypte borůvkami. Troubu předehřejte na 180 °C. Pečte cca 40 minut.
Po vyjmutí z trouby těsto nechte vychladnout. Ušlehejte šlehačku s vanilkovým cukrem. Povrch koláče polijte částí vaječného likéru. Rovnoměrně naneste vrstvu šlehačky. Zbytek likéru dejte do sáčku s ustřihnutým rožkem a namalujte na šlehačce mřížku.

 

Jahodový dort

Těsto:
vejce 4 ks
cukr 200 g
olej 100 ml
mléko 100 ml
vanilkový cukr 1 sáček
prášek do pečiva 1/2 sáčku
polohrubá mouka 200 g
Krém:
máslo 250 g
cukr 150 g
jahodový nebo vanilkový pudink 1 sáček
mléko 2 hrnky
jahody
Glazura:
moučkový cukr 300 g
horká voda 2 lžíce
citronová šťáva 4 lžíce
 
Utřete žloutky s olejem a cukrem, přidejte ostatní přísady a nekonec tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřete na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečte.
Krém: Uvařte pudink z mléka nebo jahodové šťávy. Utřete cukr s máslem a po částech vmíchejte vychladlý pudink. Jahody pokrájejte na malé kousky nebo rozmixujte a vmíchejte do krému. Pokud se máslo srazí, krém za stálého šlehání mírně nahřejte ve vodní lázni.
Krém navršte na upečené těsto a polijte glazurou. Ozdobte kousky jahod.
Glazura: Moučkový cukr rozmíchejte v horké vodě a přidejte citronovou šťávu. Vymíchejte dohladka.

 

dort Motýlek

Těsto:
kysaná smetana 1,5 lžíce
vejce 3 ks
cukr 1/2 hrnku
kypřící prášek 1 sáček
polohrubá mouka 2 hrnky

Krém:
máslo 250 g
krupicový cukr 5 lžic
vejce 3 ks

lentilky a čokoládová glazura na ozdobení

 
Smetanu, vejce, cukr, mouku a kypřící prášek ušlehejte do hustého těsta. Nalijte do vymazané vysypané dortové formy a upečte. Vychladlý korpus rozřízněte a složte podle obrázku. Povrch potřete krémem a ozdobte.
Krém: Do hrnce dejte cukr a vejce. Směs ohřejte na 45 °С a šlehejte, až nabyde na objemu 2,5-3krát. Při nepřetržitém šlehání nechte vychladnout do pokojové teploty. Zvlášť ohřejte máslo do konzistence husté smetany, ušlehejte doběla a všlehejte vaječnou hmotu. Ještě chvíli šlehejte, až vznikne nadýchaný krém.
 

 

Kartoška

čokoládové sušenky 1 kg
slazené kondenzované mléko 1 konzerva
vlašské ořechy 200 g
máslo 250 g

 
Sušenky a ořechy pomelte, část odložte na posypání. Přidejte změklé máslo, slazené kondenzované mléko a míchejte až vznikne stejnorodá tuhá hmota. Tvarujte menší karbanátky a vyválejte v odložených drobečkách. Dejte do chladna ztuhnout.

 

 

Truffles

máslo 3 lžíce
cukr 2 vrchovaté lžíce
mleté mandle 90 g
kapka mandlové tresti
kakao v prášku 2 lžičky
sušenky 60 g
rum nebo pomerančová šťáva
strouhaná čokoláda

 
Máslo utřete s cukrem do pěny. Přidejte pár kapek mandlové tresti, mleté mandle a kakao a ušlehejte. Ochuťte trochou rumu nebo pomerančové šťávy. Sušenky rozdrobte a vpracujte do krému, aby vzniklo tuhé těsto. Vyválejte váleček, rozkrojte na stejné kousky, ze kterých vytvarujte větší kuličky. Obalte ve strouhané čokoládě.

 

 

Mindaľnyje lepjoški

bílky 2 ks
mleté mandle 100 g
krupicový cukr 1 hrnek
vařená rýže 1,5 lžíce
kapka mandlové tresti
opražené půlky mandlí

 
Odložte 1 lžičku bílku na potření. Ze zbytku bílků ušlehejte tuhý sníh, vmíchejte cukr, mleté mandle, mletou rýži a ochuťte pár kapkami mandlové tresti. Na plech dejte pečící papír. Lžící rozložte dál od sebe široké placičky a uhlaďte spodní stranou lžíce. Doprostřed dejte půlku mandle. Povrch potřete bílkem.

 

 

Moskevské pončiki

hladká mouka 240 g
cukr 2 lžíce
máslo 1 lžíce
vejce 1 ks
mléko 1/2 hrnku
soda (kypřící prášek) 1/2 lžičky
skořice
tuk na smažení
 
Mouku smíchejte se sodou nebo kypřícím práškem a skořicí a prosijte. Utřete cukr, máslo a vejce a vlijte mléko. Postupně vmíchejte do mouky. Zpracujte hladké těsto. Hotové těsto rozválejte na placku cca 0,5 cm tlustou. Hrnkem vykrajujte kolečka a menší kulatou formičkou vykrojte uprostřed. Smažte v rozpáleném tuku nebo ve fritéze. Vychladlé pončiki pocukrujte.

 

Ruské pyški

mléko 1 hrnek
vejce 3 ks
kvasnice 50 g
máslo nebo margarín 100 g
mouka 3 lžíce
špetka soli

 
Ze všech surovin zároveň zpracujte hladké těsto, dejte na vál, podsypte asi 1/2 hrnkem mouky a hněťte. Těsto by nemělo být tuhé. Rozdělte na menší kousky a utvořte kuličky jako koblížky. Smažte v rozehřátém tuku z obou stran.

 
 

předkrmy | polévky | zeleninová jídla | houbová jídla | pokrmy z masa | pokrmy z ryb | tradiční jídla | kaše | saláty | moučníky | dezerty | nápoje